کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه گلستان

«خواندن برای همدلی»: اولین نشست معرفی کتاب برگزار شد.

یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳

به گزارش کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه، به مناسبت گرامیداشت هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران با شعار «خواندن برای همدلی»، سلسله نشست‌های معرفی کتاب برگزار خواهد شد.

اولین نشست، چهارشنبه 30 آبان ماه ساعت 12-13، تالار اجتماعات دانشکده علوم انسانی، پذیرای دانشجویان و استادان علاقمند به کتاب و کتابخوانی بود. در این نشست، دکتر بهمن باینگانی، طعم کتاب «تجربه مدرنیته» را به حاضران چشاندند و دکتر همایون جمشیدیان، مقدمه آشنایی «اگر این نیز انسان است» را برای حاضران فراهم کردند. 

برشی از معرفی کتاب «تجربه مدرنیته»:

کتاب­‌های تئوریک و تاریخی بسیاری دربارۀ مدرنیته و ابعاد آن در چند دهۀ اخیر به زبان فارسی ترجمه و نوشته شده است لکن کتاب تجربۀ مدرنیته، اثر مارشال برمن با تاکید خاصی که بر تجربۀ انضمامی و عینی زنان و مردان کوچه خیابان دارد، در این میان از جایگاه خاصی برخوردار است زیرا در تلاش است تا به میانجی ادبیات و آثار شاخصی همچون فاوست گوته، الوئیز نو روسو، یادداشت‎‌های زیرزمینی داستایوسکی و . . . تجربۀ خاص مدرن بودن را در کشورهای توسعه یافته و جهان سوم به تصویر بکشد و البته ترجمۀ درخشان آن به زبان فارسی، آن‎را به اثری خوش‌خوان و جذاب تبدیل کرده است. برمن همانند بسیاری از نویسندگان رمانتیک معتقد است که ادبیات یگانه جایی است که می‌شود تجربۀ مدرنیته را از آنجا بیرون کشید و بر این اساس مدرنیته را به سه دوره تقسیم و در هر دوره سراغ شاخص‌ترین نویسندگان و آثار ادبی آن دوره می‌رود. ...

مخاطبان کتاب تجربۀ مدرنیته تنها نخبگان دانشگاهی نیستند بلکه همۀ زنان و مردانی‌اند که در جهان مدرن زندگی می‎کنند. زیرا اکنون در جهانی به سر می‎بریم که فرایندهای مدرنیزاسیون تور خود را بر همۀ جهان گسترانیده‎اند و مطالعۀ این کتاب به ما کمک می‎کند به فهم تناقضاتی نائل شویم که هر روز در زندگی خویش با آن‎ها مواجه می‎شویم و از درک آن‎ها عاجزیم.  با مطالعۀ این کتاب درک می‎کنیم که زندگی ما عمیقتر از آن است که گمان می‎کردیم و پیوند اجتماعی خود با مردمانی را حس خواهیم کرد که همواره سرگرم مبارزه با همان مشکلاتی بوده‌اند که ما امروزه به نوعی دیگر با آن‎ها دست به گریبانیم. در نهایت اینکه، مطالعۀ کتاب به ما قدرت خیال و شجاعت خلق می‎بخشد و در نتیجه به ما کمک می‎کند که با نگریستن به گذشته و مسیری که آمده‌ایم، امیدی در دل تاریکی و راهی برای جلو رفتن پیدا کنیم.

برشی از معرفی کتاب «اگر این نیز انسان است»:

پریمو لوی در قسمتی از مقدمه‌ کتاب «اگر این نیز انسان است» می‌گوید:

«روایت من از فجایع اردوگاه مرگ چیزی به دانسته‌های پیشین خوانندگان چهارگوشه‌ی جهان از این موضوع آزاردهنده نمی‌افزاید. بنا نیست این کتاب اتهام‌نامه‌ای تازه باشد، بلکه بیش‌تر در پی آن است که درباره‌ی برخی جنبه‌های ذهنی آدمی مستنداتی فراهم آورد تا زمینه‌ای شود برای مطالعه‌ای بی‌هیاهو.»

همان‌طور که اشاره شد این کتاب شرحی از دوران اسارت پریمو لِوی در اردوگاه آشویتس است. اردوگاهی که هیچ‌چیز در آن تغییر نمی‌کند مگر آن که بدتر شود! از جمله کار اصلی نازی‌ها در اردوگاه، در بین آن‌هایی که هنوز نفس می‌کشیدند، این بود که انسانیت و شرف زندانی‌ها را از آن‌ها دور کند و به معنای واقعی کلمه آن‌ها به حیوان تبدیل کنند. به شکلی که در اردوگاه دیگر حتی زندانی‌ها هم ترحمی نسبت به همدیگر نداشتند. در واقع، جنگ حالا دیگر بین زندانی‌ها و نازی‌ها نیست، بلکه جنگ بین زندانی‌ها با هم است. زنده ماندن در اردوگاه شوخی نیست و کسی که شب کنار شما خوابیده، حتی ممکن است کفش شما را بدزدد.

پریمو لوی می‌گوید «غرق‌شدن ساده‌ترین کار است. کافی تنها تمام دستورهایی را که می‌شنوی اجرا کنی» و از «قواعد کار و اردوگاه» پیروی کنی تا سه ماه بعد سراشیبی را تا انتها بروید. اما زنده ماندن کار سختی است که هر روز باید برای آن جنگید. باید تلاش کنید قاشق گیر بیاورید، از کفش‌هایتان مراقبت کنید، افراد مختلف را بشناسید و حتی به سرپرستی که دارید رشوه بدهید تا امتیازهایی به دست آورید.

 


  • برچسب ها:
  • دانشگاه گلستان
  • کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد
  • هفته کتاب
  • خواندن برای همدلی
  • نشست معرفی کتاب
تعداد بازدید: 1429